TIPS MEMILIH BIDANG PENGAJIAN DI IPTA DAN IPTS

TIPS MEMILIH BIDANG PENGAJIAN DI IPTA DAN IPTS
MEMILIH BIDANG PENGAJIAN DI IPTA DAN IPTS
BIDANG PENGAJIAN DI IPTA DAN IPTS 

 

 

Sedikit tips ingin fyna ingin kongsikan bersama untuk memilih bidang pengajian di IPTA ataupun di IPTS. Walaupun tidak banyak, diharapkan tips yang sedikit ini dapat memudahkan adik-adik untuk memilih bidang pengajian nanti.

Diantara tips-tips tersebut ialah :

1. Kemampuan / Kebolehupayaan
Bak kata pepatah orang tua-tua, ukur baju dibadan sendiri. Pilih bidang pengajian mengikut kemampuan diri sendiri. Contoh; sekiranya adik minat dalam bidang perakaun, pilih bidang tersebut. Jangan pilih bidang lain seperti kejuruteraan atau bukan kemampuan adik sendiri. Tetapi kalau adik boleh mengikuti bidang yang lain dari kemampuan adik, teruskan.
2. Minat / Kecenderungan
Fyna harap adik-adik tidak memilih bidang mengikut kawan-kawan adik yang lain kerana nanti akan memudaratkan diri sendiri. Sekiranya bidang yang adik pilih memang kebetulan sama, bagus la. Sebab ada yang sanggup mengikut pilihan kawan-kawan walupun diri sendiri tidak minat. Takut nanti adik akan terkandas di tengah jalan.
3. Pasaran
 Pasaran kerja sekarang sangat banyak. Terutama sekali swasta. Cuma jangan memilih sahaja. Sekiranya adik dapat memilih bidang pengajian yang dapat memberi peluang pekerjaan selepas belajar itu dikira sangat bagus. Seelok-eloknya adik dapat merancang masa hadapan terutama apabila tamat pengajian nanti. Pilih bidang pengajian yang dapat memberi peluang pekerjaan apabila tamat pengajian. Tetapi rezeki masing-masing. Ada yang mudah dapat pekerjaan dan ada yang sebaliknya.

 

Semoga adik-adik dapat memilih bidang pengajian yang sesuai nanti. Selamat berjaya.

2960 Total Views 2 Views Today

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*