RANG UNDANG-UNDANG KESALAHAN KESELAMATAN (LANGKAH-LANGKAH KHAS) 2012 GANTI AKTA KESELAMATAN DALAM NEGERI (ISA) 1960 | UNDANG-UNDANG BARU GANTI ISA

 

RANG UNDANG-UNDANG KESALAHAN KESELAMATAN (LANGKAH-LANGKAH KHAS) 2012

 

RANG UNDANG-UNDANG KESALAHAN KESELAMATAN (LANGKAH-LANGKAH KHAS) 2012 GANTI AKTA KESELAMATAN DALAM NEGERI (ISA) 1960 | UNDANG-UNDANG BARU GANTI ISA | UNDANG-UNDANG KESALAHAN KESELAMATAN (LANGKAH-LANGKAH KHAS) 2012

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam membentangkan Rang Undang-undang Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 di Parlimen bagi menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960.

Ekoran penggubalan rang undang-undang itu, beliau berkata, kerajaan mengambil keputusan mengadakan tujuh lindung jamin bagi memastikan ia seimbang dan adil.

Beliau berkata, kerajaan juga akan menubuhkan sebuah jawatankuasa secara pentadbiran untuk menyemak keseluruhan akta itu dari semasa ke semasa di mana jawatankuasa tersebut juga bertanggungjawab untuk meneliti pelaksanaannya serta mengemukakan syor untuk penambahbaikan.

“Keanggotaan jawatankuasa ini bukan hanya terbatas kepada agensi yang berkenaan tetapi juga melibatkan Presiden Majlis Peguam dan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia,” tegasnya.

1370 Total Views 2 Views Today

Related Post

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*