BR1M 2.0 | SYARAT KELAYAKAN MEMOHON DAN CARA MEMOHON BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA (BR1M 2.0)

Pin It

BR1M 2.0 | SYARAT KELAYAKAN MEMOHON DAN CARA MEMOHON BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA (BR1M 2.0) | SYARAT KELAYAKAN MEMOHON BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA (BR1M 2.0) | CARA MEMOHON BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA (BR1M 2.0) | BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA 2.0 | BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA | BAJET 2013

 

Pembentangan Bajet 2013

Kerajaan mengumumkan Bantuan Rakyat 1Malaysia Kedua (BR1M 2.0) iaitu antara RM250 dan RM500.

 

SYARAT KELAYAKAN MEMOHON BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA (BR1M 2.0)

RM500 akan diberikan kepada isi rumah berpendapatan kurang RM3,000 akan diberikan bermula awal tahun hadapan.

Rakyat bujang yang berusia 21 tahun ke atas dan berpendapatan tidak melebihi RM2,000 sebulan diberikan bantuan sebanyak RM250.

Bantuan akan diberikan bermula awal tahun hadapan.

 

SUMBER : Anastasyea

Penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia BR1M 2.0 skim Isi Rumah.

Syarat-syaratnya yang dikenakan masih tidak berubah. Kekal seperti sebelum ini. Antara syarat-syaratnya ;

  • Warganegara Malaysia
  • Berkeluarga (Ketua Keluarga) dengan keseluruhan isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 ke bawah.

Takrif Ketua Keluarga merangkumi :

  • Individu yang telah berkahwin
  • Ibu/bapa tunggal yang mempunyai tanggungan ketas keseluruhan keluarga
  • Bujang yang mempunyai tanggungan
  • Warga emas (berumur 60 tahun dan ke atas) yang hidup sebatang kara.

Bagi skim ini, mereka yang layak dan terpilih akan menerima bantuan Bantuan Rakyat 1 Malaysia BR1M 2.0 bagi tahun 2013 secara one off sebanyak RM500
Untuk penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia BR1M 2.0 skim Individu Bujang pula.
Syarat-syarat yang ditetapkan adalah seperti berikut;

  • Warganegara Malaysia
  • Bujang dan berumur 21 tahun ke atas dengan pendapatan bulanan tidak melebihi RM2000
  • Tidak mempunyai tanggungan keluarga.
  • Bukan penuntut IPTA / IPTS
  • Bekas penuntut IPT dan masih menganggur

 

Penuntut institusi pengajian tinggi (IPT) berusia 21 tahun ke atas turut layak menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M 2.0) bernilai RM250, dengan pembayaran bermula Januari tahun depan.

UPDATE!!

Pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) yang berumur 21 tahun ke atas tidak termasuk dalam kategori penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin, berkata golongan berkenaan layak kerana tidak mempunyai pendapatan bawah RM2,000 sebulan. Beliau berkata demikian selepas Majlis Ramah Mesra anjuran Majlis NGO Kelantan di Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara Negeri Kelantan, di Tanjung Chat

Pembentangan Bajet 2013

CARA MEMOHON BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA (BR1M 2.0)

Penerima sebelum ini tidak lagi perlu mendaftar untuk kali kedua, manakala pemohon baru boleh mendaftar mulai November ini secara online atau datang sendiri ke kaunter di Pejabat Pembangunan Negeri, Pejabat Daerah dan Pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri di seluruh negara.

 

 

112 Total Views 4 Views Today
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 thoughts on “BR1M 2.0 | SYARAT KELAYAKAN MEMOHON DAN CARA MEMOHON BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA (BR1M 2.0)

  1. Taliff tak layak dah…huhuhu

  2. Alamak. momoy tak layak la
    thx sharing

  3. kali ni sy ada pluang apply laa :)

  4. Seronok le sapa-sapa yg layak tu…..

  5. sy penganggur terhormat…yessss

  6. yeyyy sy leh apply…

  7. yer,saya layak..hahaha. kena remind balik bulan 11 ni kena isi

  8. yeayy ! tak sabar nak apply . heee :)

  9. Bagos kerajaan kannn….???? (~______^) hehehe……

  10. Sop

    x layak nak mohon.. huhuhuh

  11. ida

    yeay ida layak ! :D

  12. xpaham pon pasal nie…biasa la kanak2 ribena lagi…cewahhh

  13. jai

    klu duda camana? mmg anak2 sume dok dgn bekas isteri tp nafkah bulanan kena bagi gak… yg mn layak dgn dia? 250 ke 500?

  14. Jude

    nak tanya kalau i ni layak memohon BR1M.. i ni kira ketua rumah. Tapi Pak Mentua i tinggal serumah dgn i. Soalnya dia pun ada apply BR1M. Mentua i bangsa Cina, I bangsa KadazanDusun.. banyak org kata kalau duduk serumah atau sama alamat cuma layak 1 pemohon je.. pls advise.thk

  15. saya nak tahu surat saya hantar ke belum
    ..

  16. Hasyim bin mohamad

    Saya penerima brim 1 malaysia pada tahun lepas cume saya nak tahu bahawa saya masih layak ke menerima brim 1malaysia pada tahun 2013.memohon jasa baik dari pihak tuan agar saya akan menerima brim 1 malaysia pada tahun 2013 ini kerana saya salah seorang ketua keluarga yg besar..jasa baik tuan/puan amatlah saya hargai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>